Η γονιμότητα της κόρης εξαρτάται από την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας


Οι γυναίκες γεννιούνται με προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων, ο οποίος μειώνεται με σταθερό ρυθμό


Κοπεγχάγη, Δανία
Δανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να προβλέψουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας από την ηλικία που η μητέρα της μπήκε στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Τζέην Μπέντσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση, έχουν λιγότερα ωάρια, συγκριτικά με γυναίκες των οποίων οι μητέρες μπήκαν στην εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία.

Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες γεννιούνται με προκαθορισμένο αριθμό ωαρίων για τη διάρκεια της ζωής τους, τα οποία μειώνονται με σταθερό ρυθμό ανά μήνα. Άρα οι γυναίκες που εκ γενετής φέρουν μικρότερο αριθμό ωαρίων, έχουν μικρότερες πιθανότητες τεκνοποίησης.

Οι Δανοί επιστήμονες μελέτησαν 527 γυναίκες, 20-40 ετών και υπολόγισαν βάσει ορμονικών εξετάσεων, τον αριθμό των ωαρίων που είχε κάθε γυναίκα. Διαπίστωσαν ότι τα ωάρια μειώνονταν ταχύτερα στις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν πρόωρη εμμηνόπαυση (δηλαδή, πριν την ηλικία των 45 ετών), συγκριτικά με τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες είχαν μπει στην εμμηνόπαυση μετά τα 55 έτη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η γονιμότητα αρχίζει σταδιακά να μειώνεται περίπου 20 χρόνια πριν την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Έτσι, μια γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση στα 45, είναι πιθανό ότι θα αρχίσει να έχει μείωση της γονιμότητάς της ήδη από την ηλικία των 25 ετών.

«Η έρευνά μας ενισχύει την πεποίθηση ότι το απόθεμα των ωαρίων επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες, όμως χρειάζονται και άλλες μελέτες σε βάθος χρόνου», εξηγεί η Δρ Μπέντσεν. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο μικρότερος αριθμός ωαρίων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και απόκτηση και λιγότερων παιδιών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα γονιμότητας, οι γυναίκες με λιγότερα ωάρια δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά. Προς το παρόν, κανένα τεστ δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τη γονιμότητα, ενώ ισχύει πάντα η παλιά συμβουλή ότι όσο πιο νωρίς ξεκινά μια γυναίκα την προσπάθεια απόκτησης τέκνων, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει η προσπάθειά της να στεφθεί με επιτυχία.

Γενικά, οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες από την ηλικία των 18 έως 31 ετών.