Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά




Η ακούσια ατεκνία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα πρώιμου θανάτου αποφαίνεται μελέτη Δανών επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Epidemiology and Community Health.



Οι ερευνητές μελέτησαν 21.276 ζευγάρια χωρίς παιδιά, που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν απογόνους είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα, συγκριτικά με εκείνες που είχαν γίνει μητέρες.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μικρός, συνολικά 316 άτομα πέθαναν νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των 11 ετών της μελέτης.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ ατεκνίας και πρόωρου θανάτου, αλλά δεν είναι αιτιολογική. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα ζευγάρια που δεν έχουν παιδιά έχουν υψηλότερο ποσοστό πρόωρης θνησιμότητας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Οι ερευνητές βάσισαν τα ευρήματά τους σε στοιχεία που είχαν συλλέξει από διάφορα πληθυσμιακά αρχεία της Δανίας για γεννήσεις, θανάτους και θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης το διάστημα 1994-2005.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 21.276 ζευγάρια είχαν αναζητήσει θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, 15.149 παιδιά είχαν γεννηθεί και συνολικά 96 γυναίκες και 220 άνδρες είχαν αποβιώσει.

Μετά την ανάλυση των στοιχεία διαπιστώθηκε ότι ένα παιδί μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά στις γυναίκες.

Οι άτεκνες γυναίκες είχαν τετραπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από νόσο του κυκλοφορικού συστήματος, καρκίνο και ατυχήματα, συγκριτικά με γυναίκες που είχαν παιδιά, ενώ ο κίνδυνος για τους άτεκνους άνδρες ήταν διπλάσιος.