Ασφαλή τα αντισυλληπτικά 3ης και 4ης γενιάς, απαντά η ΕΕ στη Γαλλία

«Οι γυναίκες δεν έχουν κανέναν λόγο να σταματήσουν τη λήψη των αντισυλληπτικών συνδυασμού (οιστροπρογεσταγόνων), περιλαμβανομένων των αντισυλληπτικών τρίτης γενιάς», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαριζόλ Τουρέν ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει περιορισμούς στη χρήση των αντισυλληπτικών 3ης και 4ης γενιάς και ανακοινώνοντας ότι «η Γαλλία θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της συνταγογράφησής τους».

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει μεταβολή στο γνωστό προφίλ ασφαλείας των αντισυλληπτικών συνδυασμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γυναίκες να σταματήσουν τη λήψη των αντισυλληπτικών τους», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, με έδρα το Λονδίνο.

Τα χάπια αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται μαζικά από τις Γαλλίδες, αλλά για τα οποία έχουν διατυπωθεί ορισμένες καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες, βρίσκονται στο επίκεντρο πολεμικής καθώς οι γαλλικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν τους γιατρούς να περιορίσουν τη συνταγογράφησή τους.

Το γαλλικό υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ήδη αποφασίσει να θέσει τέλος στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 στην κάλυψη από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης των αντισυλληπτικών 3ης και 4ης γενιάς, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα από 1,5 - 2 εκατομμύρια γυναίκες, ανακοίνωσε τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει ήδη από τις 31 Μαρτίου 2013.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι όλα τα αντισυλληπτικά παρακολουθούνται «συνεχώς και συστηματικά» και «δεν έχει λάβει κανένα στοιχείο από κράτος μέλος (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για θρομβοεμβολικά επεισόδια που να συνδέονται με τη λήψη των αντισυλληπτικών».

Η πολεμική προέκυψε από τη μήνυση που κατέθεσε μία ασθενής θύμα εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο απέδωσε στη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού, ενώ δικηγόρος ανήγγειλε ότι επίκεινται και νέες αγωγές από 30 γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, ο κίνδυνος θρόμβωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι διπλάσιος για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά 3ης και 4ης γενιάς, σε σχέση με παλαιότερα αντισυλληπτικά χάπια, ωστόσο το ποσοστό επικινδυνότητας παραμένει χαμηλό.