Η Ελλάδα δεν έχει εξαγάγει αποθέματα αίματος, λέει το υπουργείο Υγείας


Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν κλήθηκε ποτέ να εξαγάγει εγχώρια αποθέματα αίματος, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου.




Σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) δεν κλήθηκε ποτέ να καλύψει τις ανάγκες άλλων χωρών και να εξαγάγει εγχώρια αποθέματα αίματος.

Διαβεβαιώνει, επίσης, ότι οι συνθήκες λειτουργίας του Κέντρου είναι σύμφωνες με τις διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές και ακολουθούν τους κανόνες καλής πρακτικής (GMP), που εφαρμόζονται στις αιμοδοσίες, διεθνώς.

Τέλος διευκρινίζει ότι το κόστος για κάθε μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων, που εισάγεται στη χώρα, στη βάση διακρατικής συμφωνίας με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, ανέρχεται στα 165 ελβετικά φράγκα ανά μονάδα.

Στην Ελλάδα εισάγονται 30.000 μονάδες συμπυκνωμένων αιμοσφαιρίων ανθρώπινης προέλευσης, για την αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών με μεσογειακή αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες. Τη σύμβαση εκτελεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο καλύπτει και το οικονομικό μέρος της.