Η αστρονομία μπορεί να επιταχύνει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού


Αστρονόμοι και γιατροί συνεργάστηκαν για πρώτη φορά και χρησιμοποίησαν τεχνικές παρακολούθησης των άστρων για να βρουν νέους τρόπους ανάλυσης των καρκινικών όγκων. 


Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και η μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research UK προσάρμοσαν ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τον εντοπισμό μακρινών γαλαξιών, ώστε να καταγράψουν την επιθετικότητα των όγκων του μαστού. 

Η καινοτόμος αυτή προσέγγιση συντέλεσε σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των δειγμάτων καρκινικών όγκων. 

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι ίσως αυτό το νέο σύστημα να μπορέσει να αντικαταστήσει ορισμένες από τις χρονοβόρες διαδικασίες ανάλυσης των όγκων με μικροσκοπικό έλεγχο. Προσδοκούν μάλιστα να επιταχυνθεί και η διαδικασία ανάπτυξης νέων πιο στοχευμένων θεραπειών για την συχνότερη μορφή γυναικείου καρκίνου. 

Η καινοτόμος προσέγγιση δοκιμάστηκε μέσω ενός ηλεκτρονικού συστήματος μέτρησης των πρωτεϊνών που σχετίζονται με τους πιο επιθετικούς καρκίνου, ανάμεσα σε περισσότερα από 2.000 δείγματα όγκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η νέα μέθοδος ήταν εξίσου αποτελεσματική με την χειρωνακτική τεχνική, αλλά πολύ γρηγορότερη. 

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer, η νέα μέθοδος ανάλυσης δοκιμάζεται αυτή την περίοδο σε 20.000 ασθενείς. 

Ο συγγραφέας της μελέτης Ραζα Αλι εξηγεί ότι θα είναι καίριας σημασίας η εξοικονόμηση χρόνου στην ανάλυση μεγάλου αριθμού όγκων. Ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια συμπληρωματική εξέταση που θα βοηθά τους γιατρούς να επιλέγουν την κατάλληλη θεραπεία για τον κάθε ασθενή. 

«Αν και με την πρώτη ματιά, αστρονομία και παθολογία δεν μοιάζουν να έχουν κοινά σημεία, συνδέθηκαν για χάρη της μελέτης μας», υπογραμμίζει ο ερευνητής.